19. festival komedije Pekre 2023

Nagrajenci 19. Festivala komedije Pekre

NAGRAJENCI 19. FESTIVALA

 

STROKOVNA ŽIRIJA: Karla Godič, Nina Gerič in Melita Kukovec

Predsednica strokovne žirije:  Melita Kukovec

 

POSEBNO PRIZNANJE

za izvirno navijaško skupino: avtorski projekt gledališke šole Senior v predstavi Bolj stare, bolj skeglane

Gledališče Toneta Čufarja, Jesenice

 

REŽIJA

Ime in priimek: Tone PARTLJIČ

PREDSTAVA:  KANDIDATKA DITKA IN ŠOFER

KUD Marice Kerenčič, Pesnica

 

NAJBOLJŠA PREDSTAVA

Naslov:  PAMELA

Prosvetno društvo Štandrež

 

KOMEDIJANTKA FESTIVALA

Ime in priimek: Anka ERŽEN

ZA VLOGO: potujoče komedijantke Marije

V PREDSTAVI: SVETNIKI

KD Janez Jalen, Teater JJ

 

KOMEDIJANT FESTIVALA

Ime in priimek: Matej KLAJNŠČEK

ZA VLOGO: Lorda Roberta Binninga

V PREDSTAVI: PAMELA

Prosvetno društvo Štandrež

 

ŽIRIJA OBČINSTVA

Predsednica žirije občinstva: Danila ROBIČ  

 

NAJBOLJŠA PREDSTAVA

NASLOV: SLEPARJA V KRILU

KD Bohinjska Bela

 

 

Pekre,  26.3.2023

Predsednik TD
Zlatko PARTLIČ

GOVOR

Spoštovane gospe, spoštovani gospodje, pozdravljeni vsi zbrani v dvorani v Pekrah, ki ste tu zato, da se skupaj poklonimo ljubiteljskemu gledališču in vsem, ki z njim živimo.

»Eden drugmu ognja dajmo« so besede, s katerimi je veliki slovenski razsvetljenec in pionir slovenskega gledališča, Anton Tomaž Linhart, tlakoval pot slovenskega gledališča. Komedijo z naslovom podeželski mlin nemškega dramatika Richterja je priredil in postavil v slovenski jezik pod naslovom Županova Micka in tako je leta 1789 na odrskih deskah zaživela prva slovenska predstava. Ni potrebno posebej poudarjati, da je sposobnost in možnost kulturnega izražanja v maternem jeziku nekaj, kar oblikuje in gradi narodovo identiteto.

»Eden drugmu ognja dajmo« je bil tudi moto moje pokojne mame, ki je ob prihodu v kraj Grajena kot mlada učiteljica skupaj z mojim očetom ponovno oživila delo dramske skupine in jo kot režiserka vodila do svoje smrti leta 1995. S staršema sem preživela številne večere od svojega otroštva naprej na vajah in predstavah. Z ljubiteljskim gledališčem živim že več kot pol stoletja. Zgodaj sem spoznala, da pri delu dramske skupine ne gre le za vaje in predstave, da ne gre za odrekanje zaradi številnih ur vaj v pogosto neustreznih pogojih in ob pomanjkanju denarja za delo. Gre za mnogo več! Dramska skupina postane tvoja družina, tvoji sopotniki v gledališču postanejo tvoji prijatelji in zavezniki. Skupina te zaznamuje, te oblikuje kot posameznika. Pred mojimi očmi so mnogi otroci, člani skupine, odrasli v odgovorne, samozavestne in uspešne ljudi. Domišljam si, da jim je k temu pripomoglo tudi delo v dramski skupini in ponosna sem na vse!

Pred desetletji je ljubiteljska kultura v manjših krajih imela izjemen pomen. Za mnoge je bila okno v svet kulturnega dogajanja. Danes živimo v drugačnem času. Ljudje hitimo, ogled vsakega filma, glasbenega spota ali gledališke predstave je le en klik na računalniku stran. Nimamo več časa in volje, da bi se prestavili iz udobja našega fotelja v gledališke dvorane, zmanjkuje nam volje za druženje in skupno ustvarjanje. Vse se meri le z vrednostjo, izraženo v denarju.

Pa si res želimo, da svet postane takšen? Prehiter, pregrob, neobčutljiv za soljudi, neobčutljiv za kulturne vrednote in identiteto naroda? Prepričana sem, da v tej dvorani ni človeka, ki bi si tega želel.

Res je, da nihče med nami ne zmore spremeniti celega sveta. Lahko pa vsak med nami v svojem mikrokozmosu doda kamenček pozitivnega in lepega k izboljšanju svojega okolja. Tako se je odločila tudi skupina gledaliških entuziastov v Pekrah pred dvajsetimi leti. Rekli so si: »naredimo nekaj!« pogumno so zavihali rokave in leta 2005 se je zgodil prvi Festival komedije Pekre. Prepričana sem, da se takrat še sploh niso zavedali, kakšno delo so si naložili. Kdor se ni nikoli s tem ukvarjal, si sploh ne more predstavljati, kaj vse je potrebno narediti in s čim vse se je potrebno ukvarjati. Vendar so vztrajali in uspeli! Danes je Festival komedije Pekre ugleden festival, kamor z veseljem in ponosom prihajajo igralci in gledalci iz cele Slovenije.

Spoštovani organizatorji festivala, članice in člani turistično kulturnega društva Pekre. V imenu vseh se vam iskreno zahvaljujem, da vztrajate, da ste vsako leto boljši! Upam, da je v vašem velikem opravljenem delu prepoznala vrednost tudi lokalna skupnost in da vas podpira, saj ste Pekre naredili prepoznavne v celotnem slovenskem prostoru.

Jutri je svetovni dan gledališča in dan slovenskega ljubiteljskega gledališča. Želim si, da kljub vsem preprekam in izzivom sodobnega časa ljubiteljsko gledališče preživi in kvalitetno raste. Želim si, da si bodo ljudje vzeli čas, obiskali predstave in nagradili igralce z aplavzom priznanja, kajti, to je tisto, kar ljubiteljski gledališki delavci potrebujemo, to je naša nagrada za ves trud in čas, ki ga z vsem srcem vlagamo v naše delo.

In naj zaključim kot sem začela: »Eden drugmu ognja dajmo!« naj gori ogenj veselja, lepote in prijateljstva.

Pekre, kličem vam še na mnoga uspešna festivalska leta.

Tatjana Vaupotič Zemljič

Deli