28. spominski pohod »Pekre, 23. maj 1991«

Maribor ima v zgodovini slovenskega osamosvajanja in nastanka slovenske vojske posebno vlogo in mesto – po zaslugi generala Maistra je Maribor ostal slovensko mesto -1918 leta, v II. svetovni vojni je v Mariboru bila v Voklmerjevem prehodu bila prva protinacistična akcija proti nemškemu okupatorju, v Pekrah pa je bil lociran 710. Učni center TO – v katerem se je izvajalo prvo preizkusno vojaško usposabljanje fantov za služenje vojaškega roka v slovenskem jeziku.

Ob kratkih pripravah za zagotovitev pogojev za usposabljanje in prebivanje so bili fantje vpoklicani 15. maja 1991 in začelo se je vojaško usposabljanje, ki je trajalo samo 7 dni – ko je prišlo do ugrabitve dveh vojakov JLA (ki sta bila izpuščena po dveh urah), zaradi tega pa so se v Pekre pripeljali vojaki z oklepnimi vozili, želeli s tanki obkoliti center in zahtevali izročitev ljudi, ki so prijeli vojaka. Na razgovorih v nočnem času je prišlo v prostorih Občine Maribor do ugrabitve poveljnika 7. PŠTO VŠP polkovnika Vladimirja Miloševiča in njegovega spremljevalca Milka Ozmeca.

Krajani Peker in Mariborčani so s svojo prisotnostjo in zahtevami veliko prispevali, da v Pekrah ni prišlo do vojaškega spopada. Žal je bil to le začetek postopkov, ki so se zgodili kasneje – 26. junija 1991 se je začela agresija JLA na Slovenijo. Vsi v Sloveniji bi se morali zavedati, da so bili opisani dogodki ključnega pomena, da je bil naš odgovor v osamosvojitveni vojni za samostojno Slovenijo takšen kot je bil, saj smo v Pekrah opravili šolo osamosvajanja (pokazali smo pripadnost, odločnost, znanje in maksimalno možno odgovornost).

V spomin na te dogodke, se vsako leto organizira tradicionalni pohod veteranov in dobrih ljudi od bivšega 710. UC TO Pekre do vojašnice Generala Maistra (bivše kadetnice), kasneje pa se po isti poti, kot so se vozili oklepniki, vrnejo v Pekre, kjer je manjša slovesnost v spomin in opomin na pekrske dogodke. V vojašnici imajo pohodniki možnost ogleda vojaške in druge opreme, ki je na postavljena ogled. Ta tradicionalni pohod ima velik zgodovinski pomen, saj ne bi smeli nikoli pozabiti trenutkov in dnevov, ko so se posamezniki izpostavili z orožjem v roki za uresničitev stoletnih sanj, da bi sedanje in bodoče generacije živele v samostojni in neodvisni državi. Zaradi vseh odrekanj in žrtev za samostojno Slovenijo (in vseh žrtev v prvi in drugi svetovni vojni), je današnja generacija dolžna spoštovati dosežene rezultate in storiti vse, da nam bo jutri bolje in lepše.

Vse, ki ste zdravi in sposobni hoditi po opisani poti, vljudno vabimo na 28. tradicionalni pohod Pekre 2019, ki bo v soboto 18. maja 2019 ob 11. uri – s sabo prinesite dobro voljo in koš spominov.

Prav tako vas vabimo na svečano proslavo, ki bo prav tako v soboto 18. maja 2019 ob 18. uri izpred IC Pekre.

V soboto 18. maja 2019

Dan odprtih vrat Vojašnice generala Maistra

ob 9.30

Maistrov kviz, Kadetnica Maribor

ob 10. uri

Pozdrav pohodnikom in 28. spominski pohod

ob11. uri

Nogometni turnir med ekipami MORS, VGM, MOM in ZSČ v Vojašnici generala Maistra

ob 12. uri

Proslava v Izobraževalnem centru v Pekrah pri Mariboru
Slavnostni govornik: predsednik Vlade Republike Slovenije g. Marjan Šarec

ob 18. uri

Kulturni program:
3. gimnazija Maribor, BIG BAND Slovenske vojske pod vodstvom dirigenta Rudolfa Strnada

Organizatorja:
Spominski pohod Pekre, Mestna občina Maribor

Soorganizatorji:
ZSČ, OZSČ Maribor, OZVVS MAribor, DVI Maribor, PGD Pekre, KS Pekre

Deli