Spomin na pekrske dogodke

Spoštovani!

Dovolite mi, da najprej pozdravim naše goste:

g. Saša Arsenoviča - župana MOM

generalmajorja dr. Alojza   Šteinerja -  predsednika Zveze slovenskih častnikov

generalmajorja .Ladislava Lipiča  predsednika Zveze veteranov vojne za Slovenijo

dr. Tomaža Časa predsednika policijskega veteranskega društva Sever

brigadirja Petra Zakrajška Poveljnika 72. br. SV

g. Franca Breznika predstavnika društva vojnih veteranov Pekre Ig 1991 in nabornike 710. Učnega centra

predsednike in predstavnike koordinacije veteranskih organizacij Maribora s praporščaki

predsednico Krajevne skupnosti Pekre, predsednika in člane Prostovoljnega gasilskega društva Pekre

delegacijo iz območnega združenja Bela krajina in

vse prisotne.

Kljub epidemiji korona virusa smo se v TD Pekre odločili, da obudimo pekrske dogodke. Nas Pekrčane, Radvanjčane in ostale prebivalce Mestne občine Maribor in starše nabornikov 710. učnega centra 23. maja 1991 ni bilo strah ogromne vojske JLA, zakaj bi se danes bali tega virusa. Želim, da se držimo pravil in priporočil, katere tako ali tako vsi poznamo.

Danes ni tradicionalnega spominskega pohoda Pekre 1991, bomo pa svečano obudili spomin na 23. maj 1991, saj bomo posadili vrtnice v ta namen, katere bodo ob dobri negi cvetele ob pomnikih še za naše naslednje generacije. Vsem, ki ste nam v teh letih izdatno pomagali pri izvedbi tradicionalnega spominskega pohoda Pekre 1991, se vam zahvaljujem z željo, da nam tudi v bodoče stojite ob strani.

TD Pekre je v zadnjih letih soorganizator svečane proslave, katero že vsa leta razen prve organizator Mestna občina Maribor. Žal je zaradi korone 19 ne bo. Želim, da pekrski dogodki postanejo slovenski ne pa mariborski, čeprav je to svečani spominski dan mesta Maribor. Ob 30. letnici danes zahtevam državno proslavo in to je 22.maja 2021.

Želim, da si danes ogledate spominsko sobo, katero je uredil muzej narodne osvoboditve Maribor, dopolnilo društvo nabornikov Pekre Ig, katero čuva TD Pekre.

Danes to ni javna prireditev, ker nam trenutno stanje to ne omogoča, je pa srečanje istomislečih ljudi, da pekrski dogodki ne gredo v pozabo in še enkrat vsa čast takratni pripadnikom TO, ki so čuvali 710. učni center in ljudem, kateri so s svojim telesom čuvali nabornike 710. učnega centra in osamosvojitev Slovenije.

Hvala njim.

Pekrčanom čestitam ob krajevnem prazniku, ki ga praznujemo v mesecu maju.

Fotografije dogodka

 

Deli